Oh happy day :-)

Spolubývajúca sa pakuje!!! Zajtra si poberie všetky tašky a vaky čo teraz stoja pobalené na našej minichodbičke a už ju tu neuvidím :-D Namiesto nej sa nasťahuje kamoška, a život bude jednoduchší:-)
Už sa teším keď poupratujem, povysávam, umyjem dlážku, vymením záves v kúpeľni, nalepím na stenu zrkadlá a na zem dám mäkkučký koberec, keď vytiahnem keyboard z krabice a nechám ho na stojane v izbe bez strachu že ho raz nájdem rozbitý na zemi... Keď presťahujeme nábytok aby bolo dosť miesta na tancovanie, a keď sem prídu moji priatelia, a jej priatelia... Keď si zase slobodne zapálim sviečky a vonné tyčinky a budem písať básne vychutnávajúc si ticho...
Zajtra je my happy day!

Tribal, pizza, tribal, zmrzka, tribal, ...


Zajtra ráno letím po prvý krát lietadlom. Do Milána. Pretancujem tam dva dni a v nedeľu zase priletím naspäť. Idem na workshop. Ale nie na hocijaký (to by som nešla do Milána). Idem na workshop s CAROLEENOU NERICCIO!!!!!!!!!!!!!!!!!! Budem úplne blízko pri zdroji, dva dni Tribal Pur...

Caroleena Nericcio vymyslela, založila, začala ... American Tribal Style Bellydance. Každý z vás už určite videl brušnú tanečnicu tancovať vo farebnom trblietavom kostýme klasický orientálny tanec. Ale nie každému sa to páčilo. Čo tak trochu modifikovať základné pohyby, pridať im silu, hrdosť, a trochu ich uzemniť, a ešte nech je to celé improvizácia .... vznikol ATS.

Na youtube je toho s Caroleenou malo, ale aspon toto

A este jedna banda tu

ATS naberá stále viac na popularite a niektoré tanečnice si ho prispôsobili, a vznikla Tribal Fusion.

Toto video zapríčinilo že som začala naozaj tancovať - Miss Rachel Brice

A este Miss Zoe Jakes

Tak som sa podelila o jednu z mojich vášní a teraz idem pomaly spinkať aby som rano vstala a stihla to lietadlo ...

Bubliny

Kúpila som si bublifuk. Úplne bezplánovite, mali ho v akcii a ja som si spomenula na vtedy dávno, keď sme bublifukovali v škôlke, a potom aj doma, a všade... Pred obchodom som ho otvorila a začala fúkať bubliny, a bolo mi skvele. V slnku sa leskli a trblietali všetkými farbami, náhodní nezainteresovaní okoloidúci sa im museli uhýbať keď nechceli aby sa im roztrieštili o čelo :-)


Svitanie

Tá škára medzi nocou a dňom, cez ktorú preletujú havrany...


Inspired by this

V U-Bahne

Slúchatká v ušiach, čiapka stiahnutá skoro až na oči, tmavé okuliare cez pol tváre, v rukách časopis, ústa prežúvajúce nejaky fastfood. Všetky zmysly zamestnané, možno až preťažené mnohonásobným inputom.

Niet divu že ľudia nepočujú valstné myšlienky.....

Pre Aventerrku - ako sa naučiť tak perfektne po nemecky

Mein Weg

Lekcia prvá:
Príď sama s veľkým vakom na chrbte do Wiedne k rodinke čistokrvných Rakúšanov, ktorých poznáš len z mejlov a fotiek, pol roka u nich bývaj, staraj sa im každý deň o domácnosť a o dve deťúrence. Popritom bojuj s prvým semestrom na Universität a uč sa na skúšku s hrubočizným nemecko-slovenským slovníkom. A sprav ju na positiv.
Lekcia sa považuje za zvládnutú keď rozumieš detským žvatlaninám, receptom na obed, a dokážeš sa na Spielplatzi porozprávať s ďalšími au-pairkami o tých neposedných krpcoch, pričom sledujes či tie tvoje nepadajú z preliezky. A neodchádzaš z prednášok úplne vyčerpaná z toľkého sústredenia sa na výklad v cudzom jazyku a zapisovania neznámych slovíčok.

Lekcia druhá:
Začína keď matka opustí rodinku deň po Valentínovi a otec ti oznámi že už ťa nebudú potrebovať. Ešte týžden sa provizórne staraj o deti a zároveň hľadaj byývanie a prácu. Po mesiaci neistoty zvládneš rozšírenú slovnú zásobu pri písaní životopisov a inzerátov, a vysvetľovaní deťom prečo odchádzaš. Lekciu ukonči nájdením podnájmu.

Lekcia tretia:
Nájdi si prácu v bare. Snaž sa komunikovať s hosťami. Snaž sa rozumieť hosťom. Keď začneš rozumieť, zatni zuby a ďalej sa usmievaj. Zoznám sa so skvelými ľuďmi, skvelými muzikantmi, niekedy oboje. Ako sa blížiš ku koncu lekcie, rozumieš stále viac, rozprávaš stále viac, nenecháš sa urážať a tým ktorí ešte nepochopili, že sa nevoláš Puppe, to dôrazne vysvetlíš.
Skúška spočíva v naservírovaní sýtej hubovej polievky pripitému motorkárovi, ktorého následne rázne vypoklonkuješ z baru. Keď si to celé zvládla v nemčine, je čas na ďalšiu lekciu.

Lekcia štvrtá:
Naštvi sa na egocentrickú kolegyňu ktorá vláči do práce maltézáka a na chamtavú vypočítavú šéfku.Keď ti po každej nočnej je na zvracanie z opilcov a cigaretového dymu, vráť kľúč od dverí a skonči. Nezabudni ale na tých sympatických známych, ktorých si spoznala. Zavolajte si, choďte spolu na koncert, vymente si CDčka. Keď zistíš, že z niektorých známych sa stali priatelia, začína záverečná, najdôležitejšia lekcia. Eigentliche Kommunikation. Ozajstné rozhovory. O sebe, o druhých, o pocitoch, o láske, ... Začínaš myslieť v inom jazyku. Du bekommst den Schlüssel zum Wortschatz.
Záverečná skúška - napíš prvú báseň v nemčine. Napíš ju srdcom.

Doslov:
Vďaka týmto lekciám som sa naučila nemecky ja. Naozaj naučila. O poslednej som písala v predchádzajúcich postoch.
Sama som sa učila anglicky a môj drive bol , že som ten jazyk zbožňovala a chcela som čítať knihy v origináli. Najvyššou métou je Shakespeare, s ktorým ešte stále mám nejaké problémy.
K nemčine ma dostala Wiedeň.
Keď prídeš do inej krajiny, a rozprávaš sa s ľuďmi, naučíš sa najlepšie. Naučíš sa živý jazyk. Rozprávaj sa. Komunikuj.
Wenn du willst, können wir reden. Mailen. Chatten.

Finde deinen Drive.

O obmedzenom životnom priestore

Mam spolubývajúcu. Je to nutné keďže na intráku sú Doppelzimmer. Spolubývajúca mi lezie na nervy. Vlastne spolu ani nekomunikujeme, okrem Hey a Tschüss, a sem tam jej monológov pri ktorých sa tvárim že počúvam, občas prikývnem a nakoniec poviem niečo v tom zmysle že hej to sa stáva a život je raz taký. Spolubývajúca sedí za stolom pri notebooku, skypuje s neznámymi chlapmi zo zahraničia ktorých oslovuje honey, a v každej vete použije minimálne jednu nadávku. Pomedzi tie vety sa priblblo afektovane smeje. To teraz opisujem momentálne dianie. Teda vlastne celkom časté dianie. Okrem toho zásadne neupratuje, lepí si na stenu vytrhnuté stránky zo ženských magazínov a berie lieky na depresiu. Po každom telefonáte nadáva na volajúceho. Ak nenadáva na Rakúšanov, černochov, mužov alebo ľudí všeobecne. Alebo na svojho súčasného "priateľa". Ktorý už minimálne 6krát bol bývalý, poprekladaný vzťahmi na skúšku, pre zábavu alebo pre pozvanie do kina, ale keď nikoho iného teraz nemá tak postačí. Nikdy nebola zamilovaná.
Spolubývajúca si nosí jedlo v plastikových krabiciach od tety ktorá býva vo Wiedni a má rakúske občianstvo. Teta si ju možno adoptuje a bude dostávať príspevok od štátu. Jej mama s tým súhlasí. Spolubývajúcej mama aj tak lezie na nervy. Keď ide raz za pol roka domov, je z toho vrcholne znechutená. Z Wiedne je znechutená tiež. Najradšej by tu nebola. Aj ja by som bola najradšej keby tu nebola.
Jedlo dá do chladničky a po týždni ho vyhodí. Na schodoch do metra každý deň sedí žobráčka s dieťaťom na kolenách. Na tú nadáva tiež.
Práve si s týpkom na skype navzájom nadávajú v španielčine a z jej násilného smiechu ma bolí hlava.
Nikdy neurobila nič pre druhého. Ani v rámci intrákového spolužitia. Stará sa len o seba. Naivne som sa prvý mesiac snažila o priateľstvo a vzájomnú pomoc. Zostalo to jednostranné a potom som s tým prestala. Keď už cez špinu nie je vidno umývadlo a v rohoch sú chuchvalce prachu, umyjem a pozametám. Aj to pre seba, lebo už sa na to nedokážem pozerať. Vždy potom povie že nabudúce uprace ona. Nabudúce ešte nebolo.
Pýtam sa prečo mi život priviedol do cesty práve ju. A prečo sa ňou musím deliť o svoj životný priestor. Maminka mi raz napísala sms, ktorej text som si prepísala a nalepila na stenu, možno práve preto aby som sa nescvokla.

"...v podstate každý, kdo vám přináší napětí a neklid, je poslem Boha."

Napísal to Břetislav Novák, dědek korenář. A v podstate verím že to tak je. Že žiadne stretnutie nie je náhodné. Od každého sa môžem niečo naučiť. Každý mi nastavuje zrkadlo. Ale zrejme som stále nepochopila lekciu ktorú mám dostať tu, kde mám byť "doma". Zrejme som sa ešte nenaučila. Spolubývajúca je stále tu. Tak sa snažím. Nech čím skôr odíde. Alebo nech odídem ja, nech mám kam odísť.
Toľko v rámci terapie písaním. Spolubývajúca doskypovala a zanadávala na týpka. Znova počujem svoje myšlienky. Idem si vizualizovať vlastný byt. S tými mojimi fotkami, obrázkami, slnkom a hviezdami. Mám totiž na stene ďalšiu vetu.

Keď niečo chceš, celý vesmír sa spojí, aby si to dosiahol.

A keď niečo nechcem?